Ik ben ervan overtuigd dat na het lezen van dit artikel, je nooit meer je kikkererwten zal afgieten zonder het sap zorgvuldig op te vangen. Het kikkererwten sap of aquafaba, (aqua: vocht, faba: boon) heeft namelijk dezelde geweldige eigenschappen zoals eiwitten.
Je kan je aquafaba opkloppen tot een luchtige, witte sneeuwmassa waardoor je het kan gebruiken in mayonaise, cake, koekjes, mousse voor meringues en marshmallows, …
De perfecte ei-vervanger voor mensen met ei-allergieën of voor zij die bewust geen of minder eieren willen eten. Met grote dank aan de Fransman Joël Roessel die de culinaire mogelijkheden van kikkererwten sap ontdekte en aan de Amerikaan Goose Wholt die er heel wat mee experimenteerde.
Ikzelf gebruik biologisch kikkererwtensap uit blik, deze bevatten enkel het kookvocht en wat zout en geen toegevoegde suikers. Koop je geen kikkererwten in bokaal of blik, maar week je ze zelf? Houd het weekvocht dan bij en kook het in.
Ook een leuk extraatje, je kan het vocht invriezen en zeker drie dagen bewaren in je koelkast.
Wil je het zelf proberen, hier kan je alvast mijn recept voor chocomousse en de vegan mayonaise terugvinden.
Veel succes!