Categorieën

recepten: Groentebouillon 

Groentebouillon

Ingrediënten

  • 4 preistengels
  • 5 dikke wortelen
  • bleekselderij (zestal stengels)
  • 3 witte uien
  • (en alles wat je nog in je koelkast kunt vinden: pastinaak, spruitjes, peterseliewortel, raapjes…)
  • keukentouw
  • 3 liter water

Kruiden

  • enkele tijmtakjes
  • handvol basilicum
  • handvol koriander (optioneel)
  • tweetal citroengrasstengels (optioneel)
  • enkele takjes peterselie
  • enkele takjes rozemarijn
  • twintigtal peperbolletjes
  • vijftal kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes

Bewaren

3 dagen, goed afgesloten in de koelkast

Bereiding

Doe de droge kruiden in een thee-eitje zodat je ze nadien gemakkelijk kunt verwijderen. Verse kruiden bind je het beste samen met wat keukentouw alvorens toe te voegen. Sommige groenten en kruiden geven meer smaak dan andere en kunnen domineren in je bouillon. Volg vooral je smaakpapillen.

  • 1Was alle groenten grondig.
  • 2Snijd de prei, de wortelen, de selderij en de uien grof.
  • 3Neem een heel grote pot koud water (3 liter) met wat zout en voeg de grof gesneden groenten toe.
  • 4Kruid met steranijs, peperbolletjes, kruidnagel, tijm, laurier, basilicum, koriander, citroengras, peterseliestengels en rozemarijn.
  • 5Breng het geheel aan de kook en laat dan 45 minuten onder het deksel pruttelen.
  • 6Als de bouillon klaar is, zeef je de groenten eruit.
  • 7Gebruik deze bouillon om je gewenste soep te maken of laat de vloeistof afkoelen en vries deze in porties in.
Print het recept

Nog meer recepten

Geef een reactie

Verplichte velden *

Blijf op de hoogte

Je bent succesvol ingeschreven
Geef een geldig e-mailadres in